26.12.10

Apakah??

Maaf~
Mood untuk kali ini adalah EMO~
Kenapa?
Adakah tentang result PMR?

Bukan. Jiji bukan nak bercerita tentang result.
Jiji mahu berkongsi rasa.
Yang selama ni Jiji pendam.

Baru sekejap tadi, Jiji menelefon Ustaz Zaidi.
Bertanyakan tentang surat perletakan jawatan.
Ya! Letak jawatan.
Jiji tekad. Insya allah ini keputusan terbaik Jiji.

Entahlah. Rasa hati Jiji membisikkan untuk melepaskan dulu amanah Allah yang berat tu.
Jiji terbaca dalam blog Rasyiqah,
SIFAT2 PEMIMPIN

Sungguh, Jiji belum cukup bersedia. Untuk ditarbiyah.
Untuk abang2 dan kakak2 kem Nurturing The Little Caliph,,
Jiji bukan tak mahu ditarbiyah.
Jiji cuma belum bersedia ditarbiyah.

Maaf..
Kawan2.. Jiji terpaksa meninggalkan kepimpinan pengawas dulu.
untuk kemaslahatan diri sendiri.
Dan orang lain.

Walaupun Jiji akan mengurangkan lagi jumlah kepimpinan tingkatan 4,
Jiji tahu. Tapi, Jiji terpaksa.

Sebenarnya, Jiji masih lagi terasa dengan tindakan yang cikgu ambil.
Pengawas tingkatan 4 hanya 17 orang??
Jiji bukan membantah. Tapi, tidakkah jumlah itu terlalu sikit daripada yang sebelum ini?
Pengawas tingkatan 5 pula 40 orang lelaki campur perempuan?
Bukankah itu terlampau?
Akhir tahun nanti, kepimpinan akan diserahkan kepada tingkatan 4 kan?
Macam mana kalau ada yang nak pindah?
Belum ditolak yang terpaksa keluar, kan?
Maaf, Jiji bukan gila kuasa. Bukan gila pangkat.
Jiji cuma terasa.


Adik2 tingkatan 2 dan tiga pula.
Cuma 16 pengawas tingkatan 2 dan tiga untuk menjaga pelajar menengah rendah?
Cukupkah?
Kuatkah mereka yang masih terlalu mentah itu?

Maaf Jiji pertikai.
Jiji tak tahu.
Cikgu2 memang tak suka form kami, ya?
Cikgu, jangan pernah membenci kami.
Kami pelajar yang mahu menuntut ilmu dari cikgu.
Kalau cikgu membenci, sampaikah ilmu itu kepada kami?

Macam tader kena-mengena,kan?
Biarlah. Walaupun mungkin Jiji sorang yang rasa.
Jiji tetap terasa.

Jiji tahu mesti ada senior yang membaca blog ini.(ade kot)
Pasti mereka akan menyangka yang bukan2 tentang Jiji.
Maaf sekali lagi, Jiji cuma meluahkan apa yang Jiji rasa.
Daripada Jiji terus berdendam, baik Jiji luahkan.

Jiji bukan terbaik untuk berkata tentang orang lain.
Jiji cuma mengharapkan yang terbaik dari orang lain.
Jiji belum bersedia.

Rasyiqah, Najihah, Alya, Kamili, Azimah, Khaulah, Azlin, Nabihah, Zahra.
Kamu semua janganlah pindah walaupun keputusan kamu bagus2.
Berbaktilah untuk sambest.
Bantulah kepimpinan tingkatan 5 tahun hadapan.
Cuma Jiji mahu undur diri.
Jiji belum bersedia.

Untuk Naji, yang bersungguh2 menghaap Jiji terus berjuang, maafkan Jiji.
Naji, aku masih terasa. Aku takut kalau aku masih menjadi pemimpin, aku akan menjadi pemberontak yang utama~ aku harap ko faham.

9 comments:

Anonymous said...

Jiji.
Entah. Tak tahu apa nak cakap.
Tapi, kami bukanla sapa2 yg bakal tentukan apa yg kami buat pd masa depan.

Soal pndah, tak pndah tu msih rahsiaNya kan? Kte hanya harap yg terbaik.

Myb, cikgu2 nk lntik f4 baru kot. dorg pon mungkin bole m'mimpin, kan?

Kte pun bukanla sapa2 yg nk m'halang apa yg jiji fikir betul.
Tapi, kte harap decision ni, jiji dah fikir smpai k dasar. Dan dah mintak petunjuk Dia.
Papepon, Dia Maha Tahu.

aku kawanmu said...

apakah??
apakah ini keputusannya???
aku harap kau jangan emosi dalam membuat keputusan
mungkin ada sesuatu yang Dia nak tunjukkan kat kita
moga kita bersabar menghadapi segala kemungkinan
fikirkanlah yang terbaik bukan hanya untuk diri sendiri je tapi untuk semua...
sesungguhnya hanya kepadaNya je tempat kita berserah

alya ! said...

harap ko da fkir sedalam laut china selatan..

orenbest said...

jiji, jiji~
nk wat pape pon, jgn ikut ati aww. ikott akal.
nnt, lau jiji kuar, mkin kurngla total pngwas f4... tak ke lagi haru..?

kalu da skola, myb kte leh ckp nan cegu psal ni. myb, cegu sndiri ta prsn mende nih kott.

err, tanye pendpt mak ayah jiji dulu. myb, dorng pon ade pndngn mne yg trbaik..

jgn lupe, slt istikharah ehh. kdg2, pe yg kte nak, x sme nan pe yg trbaik tok kite.

bukan nk wat jiji dilema, tp, hnye fikir pe yg trbaik..

sorry ehh lau pe yg dtulis ni wat jiji susa ati.

amnah rasyiqah said...

yang tabah ye jiji..
am x tau lg jadi pindah ke x..
jiji kena ingat, kte harus ditarbiah walau siapa pun kte..bkn pemimpin je..
ape2 pun kputusan jiji, am support, sbb am pasti jiji yakin pilihan jiji tu..~

aku jiji said...

anonymous, aku kawanmu, orenbest, alya, amnah rasyiqah..

insya allah ini pilihan terbaik yg jiji dah fikir sedalam2nya..

jiji tawu low jiji kua, makin berkurg pgwsf4, tp..jiji kne kua.

ana asifah jiddan.
mak ayah jiji pun sokong kptsn jiji.
doakn yg terbaik tuk jiji..
tq~

zinnirah said...

come on jiji......knpa baru sekarang ko nak menyerah kalah.....knpa tak dari dlu lg.....sori klu aq terlebih emo(mcm ko pulak)mungkin aq je yg tak phm perasaan ko kot.....klu tu dah yg ko nak.....nak wat camne ...anyway ko ttp jiji yg aq knl

Anonymous said...

Dgn lafaz..BIsmillahirahmanirrahim..
aku memulakn bicara..tataw..ssh nk ckp..~tpi harap2nye jiya da buat keptusn terbaik dgn meminta pertolongn ALLAH s.w.t..kerane kte punye ALLAH sbgi tmpt mengadu n memohon..
pnjg..pnjg..mmg sgt pnjg coretan kli ini..hrpnye dpt luangkn sedikit mse utk mmbce..aku tahu aku bukanlh seorg layak utk berceloteh ttg sume ini..mungkin juge kau akn mmbenciku krn sume ini..tpiku hrp drimu dpt mmbuka peluang aku menyatakn pendpt n nasihatku..dan sesungguhnye aku menyayangimu sbgi shbtku segenap jiwaku..krn itulh aku menyatakn sume ini..agr drimu benar2 mmbuat keptusn terbaik..
sedeh..sgt2 sedeh..bertmbah sedeh..
adakah keadaan skola akn berterusan begitu..?
psl ciri2 seorg pemimpin mmg ssh utk dipenuhi..tpi semmg sifat seorg mnusia i2 xmungkin sempurna..dan sememangnye mnusia x bisa hidup berseorgn dan hakikaty memerlukan pertolongn org lain..itulah pentingnye shbt2 yg menyokong sme dlm berjuang..
psl dri belum sedia ditarbiyah..
berusahalh bukakn pintu hatimu utk menerime tarbiyah..jika jiya tunggu..tunggu..dan terus menunggu..saat bersedianye dri jiya menerima tarbiyah..aku khuatir perasaan jiya utk menerime tarbiyah i2 hilang..dan sesungguhnye hidayah i2 akn dtg jika kte beusahe mncrinya..
hrpnku..hrpnye..jiya x ptus asa n xseptutnye berputus asa..sbb jiya tau kn ptus asa sifat sape?syaitan amt menyukai org yg berptus asa..
renung2knlh..
jika jiya bimbg dri jiya jd pemberontak utama..tidakh jiya risau kalau jiya kluar dr pengawas dri jiya meletakkn dri jiya kearah i2..kerana kdg2 mnusia i2 ssh melakukn sesuatu yg x baik..jika ia memegang amanah..wlaupun sebnrnye mereka perlu sedar hakikat yg mrk memegang amanah dr ALLAH s.w.t sbgi seorg muslim yg mukmin yg sesungguhnya memgg amanah n tanggungjwb terhdp ummah..
dan igtlah ujian ALLAH tnda kasih-NYA terhdp hmbanya..tntg skola kte..n cikgu2 kte..mungkin ini slh 1 ujian yg ALLAH beri..ujian akn semakin berat..utk menguji thp keimanan seseorg hmbe..semakin brt ujian dr NYA semakin syg ALLAH dgn hmbanye..dan bersyukurlah pd ALLAH kerana menimpakn semua ujian ini terhdp kte..krn masih memperigtkn diri kte kpd-NYA..kerana hakikat mnusia i2 akn kembali n igt serta memohon pertolongn kpd tuhan mrk..saat mrk ditimpa kesusahan..mungkin juga ujian ALLAH utk menguji sejauh mne usahe kte utk kembali mengislahkn skola kte..mmg mungkin bkn kte generasi yg menggemilangkn skola tpi sekurg2 kte merupakn generasi pencetus saat i2..maaf kalau2 peristiwa silamku membuatkn jiya turut sme mengikut..ape yg boleku katekn sebgi seorg shbt..
yakinlah dgn keputusan yg dibuat dgn meminta pertolongn ALLAH s.w.t..srta bertawakkallh dgn ALLAH..mudah2an i2 adalh keputusan terbaik utk dri jiya.."faiza a'zamta fatawakkal alallah,innallaha yuhibbul mutawakkilun..(surah ali imran:159)dan perpeganglah pd prinsip yg berlndaskn al-quran..:bole jd kmu tidak menyenangi sesuatu,padahl itu baik bgimu dan bole jadi kmu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu.ALLAH mengetahui sedang kmu tidak mengetahui.(surah al-baqarah:216)
doaku utkmu..
terus istiqamah melaksanakn amar maaruf n nahi mungkar wlaupun dri tidak lg memgg amanah tanggungjwb seorg pengawas..
sntiasa menyokong shbt2 yg berusahe mengembalikn biah solehah d sambestari demi mncpi redha-NYA..
sentiasa berusahe mnjd hmba yg terbaik..
smoge bertemu d syurga yg kkl abadi..
amin..
salam sayang~assalamualaikum..

Anonymous said...

salam...
ziyah, aku rse dh lme sgt aku x borak ngan kau...
aku cme nk bgitau, walau apepun kputusan ko, try fikir y trbaik, istikharah, minta petunjuk dari Allah, n try mintak pndapat org lain...
n skiranya dh kau psti kputusan tu, kau jgn risau...
kitorg kan kawan kau...
kitorg akn still support kau...
ingat tu!!hehe...

p/s: serius beb, aku rind00 giler nk borak ngan kau...