28.8.10

kue rayer!!

hari ni..pagi-pagi lagi mama da panggil jiji..
nape mother?? haha..dah mengeluh dulu. rupenye..mama nak wat kuih!!
ya!seronok..

untuk tahun ni,, mama langsung tak order kuih raye kecuali tart nenas kegemaran semua family jiji. hehe.. sebab mama kate tahun ni kitorang adik beradik cuti awal..ley tolong mama.

kuih yang kitorang wat..kuih tepung beras. warne pink! whoa~





lom rase agi tuh..hehe..

pastu, lepas abis wat kuih pink tu..kitorang tolong mama kopek kulit kacang. takde karen mase tu. panas giller~haha..

/s320/DSC00878.JPG" border="0" alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5510380540848936002" />


nakalnye kami! ape yang kitorang wat nan kulit kacang tu?? tengoklah hasilnya~



petang pule menjelang..
kitorang wat biskut nestum!
simple..tapi menarik! tak sabar nak makan. haha..

No comments: Links to this post

27.8.10

masjid kampung

MASJID JAMIUL HASANIAH
itulah nama masjid kampung jiji. masjid yang jiji jejak setahun sekali. waktu bulan ramadhan.hurm~
kalau tak pon..bile ade event besar.



uniknye...tahun ni, imam solat terawih diimport! haha.. dari terengganu. nama beliau ustaz fakhrul nor.(menurut ayah)
ayah kate beliau baru habis belajar kat mesir. ya! beliau juga seorang tahfiz! jiji salut habis ar~

adik jiji kate..hampir setiap malam imam ni menangis. bestnyer kalau kite dapat faham bahasa arab sefaham-fahamnye kan?? jiji rase seronok sangat terawih di masjid tahun ni. tak macam tahun-tahun dulu. bukan jiji nak kate terawih sebelum ni tak best. tak.. best juge cume tahun ni rse lebih meriah.

kenapa?


ntah..tataw lerr...terawih kat sekolah...??camne lak cternye? best jugak! sukelah terawih! suke sangat tapi.. terawih ade kat bulan ramadhan je..
sebab tu kita dituntut solat terawih kan??

apa faedah solat terawih??

1. dapat pahala!
2. dapat eratkan ukhuwah antara penduduk kampung
3. dapat menyihatkan badan!!

solat ni macam senaman tawu~hehe..turun 2kg..haha..keh,, sampai cni je jiji melalut..daa~

21.8.10

okey, sangat ngeri!

rase macam nak mangis.
T_T

jiji tak nak cerita ape yang dah berlaku. tapi, bagi jiji.. pengalaman yang jiji dapat waktu jam 1 pagi lebih tadi, membuatkan jiji berfikir di luar kotak. jiji ade buat perkara yang tak sepatutnya jiji buat ke? hurm..mengeluh lagi. jiji rasa..mesti ade hikmah ynag tersembunyi.

kalau baru ujian macam tu jiji tak dapat tahan,, macam mana nak hadapi dunia luar nanti. yang lagi penuh dengan pancaroba. kita tak tahu..

semalam, jiji tnaya mama.
"ma, kalau jiji tak dapat 9a macam mana?"
"balik klang."


balik klang, ma?? macam mana jiji nak sesuaikan diri dalam suasana baru? jiji takut sangat menghadapi ujian pagi tadi uh..

rupanya, macam tu erk dunia luar? ramainya kawan2 yang jiji patut bantu. tapi, macam mana nak bantu orang kalau diri sendiri pun tak terbantu??

mendengar kisah tentang pengalaman belajar di jordan dari kakak sepupu semalam dah cukup buat jiji membayangkan dunia kat luar tu macam mana..

kesimpulannya, mungkin ujian yang allah bagi tu mengajar jiji untuk bersyukur sebab dapat menjadi sebahagian drpd warga sambest. walaupun sambest taklah sehebat kisas.. jiji tetap bersyukur sebab jiji masih berda dalam lingkungan tarbiyah, pagar dakwah..

harapnya, jiji dapat rasakan dinding tarbiyah dan dakwah tu kat mana2 je..biar jiji tak buat bende pelik2,en??

p/s: nak post gambar bilik baru kemas. insya allah kalau ada kesempatan waktu,,

20.8.10

infiniti syukur

Alhamdulillah..setinggi-tinggi kesyukuran jiji panjatkan. Kerana dengan izin-nya dapat Jiji mengupdate blog kesayangan ni.

yang paling penting, syukur kerana masih dipertemukan dengan ramadan al-mubarak! rasanya masih belum terlambat nak ucapkan selamat menyambut ramadan al-mubarak. semoga ramadan tahun ni akan jadi ramadan yang lebih baik dari yang sebelum ni. insya-allah..



dan....ya! sudah tentu pasal TRIAL PMR yang baru saja berakhir tadi, jam 12.36. insya-allah dengan izin-Nya 9a dalam tangan kami semua 121 orang calon pelajar tingkatan tiga.(ameen..) tapi, berdasarkan apa yang jiji dah muntahkan kat kertas soalan tu, jiji target 7a je kot.. ape2 pun, kite kene terus yakin dengan rahmat allah kan? manalah tahu Allah nak uji kita dengan bagi 9a tu kan3?? hihi..



so, mood sekarang=hepi!

cadang esok nak kemas bilik yang macam tongkang pecah tu. esok jugak, jiji nak balik kampung! nak buka puasa dengan atuk n nenek tersayang~ miss u all lah!

keyhlah~till then..maaf jika post yang singkat dan ringkas. mungkin jiji akan lebih aktif lepas PMR nanti...

terus menerus doakan kejayaan jiji. semoga kejayaan turut mengiringi kalian!