26.1.14

Cerpen : Aman ( Part 2 )


Menangis.
Kalau itu jalan mudah mengurai gundah.
Tapi ia bukan penyelesai masalah.

Nah, sambungan.

***


Nama dia Buta. Dia dilahirkan dengan sihat wal afiat. Namun, sebelah matanya buta dek komplikasi ketika dia dilahirkan. Dia kini tinggal dengan abangnya. Kedua-dua ibu bapanya sudah mendahului kea lam seberang dalam kemalangan jalan raya.

Abangnya nyata tidak menyukai dia. kejelekannya terserlah bila mana Buta sering disuruh berbuat itu ini. Dia juga sering di herdik kasar oleh abangnya yang kurang penyayang itu. begitu juga dengan masyarakat sekeliling. Semua pun seolah-olah tidak menyukai dengan kekurangan yang dia punya. Apatah lagi, namanya sendiri kena dengan kekurangan fizikalnya. Dia selalu diejek oleh masyarakat terdekat.

Satu malam, Buta didatangi ibu dan bapanya dalam mimpi.

Bangkit saja dari lenanya, nafas Buta tercungap-cungap. Matanya yang sebelah digosok. Kata-kata ibu dan ayah terngiang-ngiang di telinga.

Kata ibu : “ Carilah yang celik dalam dirimu.”

Kata ayah pula : “ Butakan saja pancainderamu dari bicara mereka.”

Melalui kata-kata ayah dan ibunya itu, Buta jadi terinspirasi.

Sejak hari itu, Buta terus melaksana pelan hidupnya. Dia melakar garis hidupnya dengan begitu teliti dan tersusun. Dia bersungguh-sungguh mengejar cita-citanya tanpa mempedulikan kata-kata masyarakat sekeliling. 

Pada awalnya, hatinya benar terluka.

“ Kau buta. Orang buta nak gerak ke mana tak ada mata?!”

“ Eh Buta, tak usah bercita-cita macam orang yang celik lah!”

Provokasi masyarakat kemudiannya menjadi batu loncatan untuk dia terus bersemangat mengejar impiannya.
Dipendekkan cerita, akhirnya, Buta berjaya mencapai cita-cita yang dia idamkan. Buta kini seorang pakar mata yang hebat yang dikejar oleh seluruh pesakit mata di dunia. Namun, matanya masih buta sebelah. Dia lebih mengutamakan orang lain berbanding dirinya. Katanya, dia sudah terbiasa melihat dengan sebelah mata.

*** 

“ Kesimpulannya, mungkin memang salah babah letak nama Adik dengan Angah yang tiada maksud macam ni. Sebab, hakikatnya, perletakan nama adalah hak anak-anak. Hak Adik dan Angah. Tanggungjawab babah sememangnya terlari apabila nama Adik dengan Angah bukanlah dalam senarai nama-nama yang baik.

Tapi, jangan disalahkan babah kerana waktu lahirnya kamu berdua, Babah masih jumud di bawah pemikiran nenek moyangnya. Kamu faham kan?” Adik dan Angah mengangguk. Keturunan Babah keturunan orang asli. Memang padan dengan nama-nama mereka yang begitu asli dan klasikal.

“ Tapi, meskipun nama kamu tak ada maksud dari segi zahirnya. Jadilah macam Buta. Dari sudut pandang lahirnya, Buta membawa maksud yang buruk kan? Tapi, dari sudut batinnya, banyak maksud yang baik juga. Buta dari memandang yang buruk. Buta dari memandang yang aurat. 

Macam tu jugak dengan anak-anak ibu. Adik, kelisa. Cari kelebihan yang ada pada ikan kelisa, jadikan semangat agar Adik tak down dengan ejekan kawan-kawan. Angah, ikan jelawat pun bermanfaat tau. Apabila kita ada pendirian yang teguh, datanglah ejekan dahsyat mana pun, kita yakin, pasti ada sebab Allah izinkan nama kita tertulis sebagai itu.”

Panjang ibu berbicara. Adik dan Angah khusyuk mendengarkannya. 

“ Ibu pun mesti menghadapi masa-masa yang sukar kan?” Angah sengih. Merujuk kepada nama ibunya, Khamisah. Adik tergelak kecil. Pandangan ibu mencerun.

“ Oh, ejek ibu eh?” Adik menggeleng-geleng kepalanya. Ibu memegang bahu Adik. Kuat. Muka Adik cuak.

“ Ejeklah. Ibu ada pendirian yang teguh jugak. Kalau tak, mustahil Ibu boleh bergerak sejauh ni.” Ibu senyum. Tubuh Adik Ibu bawa dalam dakapannya. 

“ Adik, kuat ya?!” Ibu mengusap-usap belakang Adik. Angah hanya memerhati. Sebelum lahirnya Adik, dia pun pernah menangis pada Ibu, mengenangkan ejekan yang hebat dari kawan-kawannya.
Adik tersenyum. Tiada lagi air mata menghiasi matanya. Ya. 

***

Ikan kelisa atau lebih dikenali dengan Arowana merupakan ikan hiasan yang unik. Arowana adalah antara ikan yang termahal di dunia. Harganya yang mencecah ribuan ringgit. Antara jenis Arowana yang termahal di dunia ialah Arowana emas Malaysia.

Adik sengih lebar. Yay! Kalau ikan kelisa mahal. Kenapa tidak aku mahalkan juga harga diri ini.
Akhirnya Adik menjumpai hikmah tertulisnya Nurul Kelisa sebagai namanya. Terima kasih, Babah. Adik doakan Babah tenang di sana. Bisik Adik dalam hati. 

*** 
Kata Cik Neyli : Nama tak boleh pelik lagi?

Ya. Memang pelik. Tapi, dalam kita tak sedar, wujud orang-orang yang bernama pelik sebegini. Dan, nyata, hak anak yang satu itu tak tertunai. Maka, menjadi bebanlah di atas bahu ibu dan bapa untuk memberi nama-nama yang baik pada anak-anak.
Tapi, bukanlah beban sangat pun bila mana sudah wujud buku koleksi nama-nama yang baik untuk anak-anak. Kalau tak nak guna nama bahasa arab, dalam bahasa melayu pun boleh.

" Apa nama kau?"
" Zahra."

" Apa nama kau?"
" Bunga?"

Nampak macam lain. Tapi, maksudnya sama. :)

Dan, bagi anak-anak yang namanya tidak bermaksud. Jangan dipersalah ibu bapa itu. Mingkin khilaf mereka. Tapi, siapa tahu ada harapan yang  mereka selit dalam nama itu. 

Seperti contoh kisah perbualan Jiji dengan arwah atuk.

" Atuk, kenapa atuk bagi nama ayah Hata?" Ya. Jiji curious. Kerana Hata adalah huruf jar. Kan?
" Eh, Hata tu nama Naib Presiden Indonesia dulu." Atuk pun mula bercerita tentang sejarah hebatnya Hatta, si naib presiden.
Dan dari situ terserlah harapan. Supaya ayah Jiji pun sama hebat seperti naib presiden itu.

Dan mungkin juga, anda sendiri yang memandang nama itu dari sudut positif. Seperti Buta, dalam kisah yang Ibu cerita pada Angah dan Adik tu.
Maka, berbanggalah dengan nama-nama kalian.

Kerana Jiji pernah bertanya yang satu kepada mama.
Lalu dibidas oleh Along.
" Kalau nama kau bukan Haziyah, kau tak jadi macam ha, dapat hadiah bagai bagai~"
Membuatkan Jiji berfikir tentang nikmat yang Allah bagi atas diri yang bernama Haziyah ni.

Senyum. 

1 comment:

zinnirah atiqah said...

hahaha...kelakar la...nape???...ade yg kata nama kwn aku ni pelik ke...and one more thing...baru tau yg hak anak-anak utk decide nama sendiri...