9.7.13

Kisah Kita


In the name of Allah I begin

Ok, ma ajmala tuyur~ ^^
Seronoknya menaip, dah lama tak buat kerja nih. *angkatkening

Salam Ramadhan semua!!
Semoga berjaya melaksanakan ibadah puasa dengan baik dan mumtaz! :)

Ini kisah kami.
Well, a picture paints of thousand words~


Ini kami yg terdiri daripada Syafiqah, Atikah Husna, Ukhti Atiqah dan Jiji~ <3 p="">Tanpa Hidayu.

ahli ghurfah B 04



Musyrif kami, Ustaz Siddiq Ahmed Siddiq.
Baskawit arabiy beliau yang terhebat~
Jiji jadi terkenal sebab biskut arab tuh, duhai..

Sebenarnya ada kisah hebat di sebalik biskut arab tu.
Tapi, biarlah kisah itu tersimpan dalam kenangan Jiji sendiri, dengan Abror mungkin~ Haha..
Dan rahsia itu sebenarnya diketahui Hanis tanpa sedar.



Majmuah sibawayh yg sentiasa dikenang. Eceh..
Jiji ingat lagi masa mula-mula taaruf tu. Dahlah kalut tak reti ngomong arab, dah tu Jiji pulak yg kena start kenalkan diri. Tahapehape, :P

majmuah sibawayh~

Ini sebahagian dari gadis-gadis sibawayh yang terjun ke sungai. Takde sape-sape tau, kami-kami je. Seronok~ ^^
Batak(kaumorgasli) sungai macam tulah,, :D

sungai selepas hujan

Ini lagi satu peristiwa. Kami dah chop sungai hari tu. Tambahan lagi, hari tu sepatutnya turn akhowat pergi sungai. Kami dah get ready bawak semua makanan nak rehlah.

Tiba tiba murakibah, ukhti Maryam habaq, ikhwah nak pergi sungai.
Memandangkan kami golongan yg sedikit, kami terpaksa naik, dan rehlah di tepi lungkang saja.
Haila encik ikhwah~ 

rehlah faqat2


Ini wakil kumpulan kami untuk musabaqah khutbah (syarahan). Nama beliau Akmal. Ok, dia abang Hanis.Sebab nama ayah mereka sama. ^^

Dari dia, Jiji belajar satu perkara.
" Kau jangan senang sangat percaya orang,"
Itu kata-kata dia yang paling sentap sekali. Yup, walaupun perilaku dan peribadi seseorang tu nampak 'macam' baik, janganlah kita senang-senang nak percaya dia kan?
Syukranlah encik Akmal. :)



akmal

Ha, kalau Hanis ada akh. Jiji ada abi~ ^^
Tu, encik sebelah tu, nama dia Hatta, sama macam ayah Jiji!
Ok mengada je. Haha.
Ni latihan musabaqah akhbar, pesertanya Shafiyah dan Hatta. Ehem, dua dua pergi muktah tau!
Tengoklah mereka tu, bagai pinang dibelah-belah kan? *sediakenatumbuk

shafiyah dan hatta

Ini musabaqah debat!
Pertandingan yang tergempak sekali. Masa inilah Jiji tahu, oh..sebenarnya dia hebat ni dan ni..
Ini pusingan yang ketiga. Tajuknya : Kehidupan dibandar lebih baik.
Malangnya, kami di pihak kerajaan tewas. La baks, fihi khair~

Tepuk tangan untuk majmuah ibn aqil yang takda rehat langsung tapi berjaya membolot takhta juara! *clapclap.
Tapi, pendebat terbaik dari grup kami, lalala~
 #sori falihah, tak masukkan gambar jaulah awwal~ hewhew..

Credit to : jurukamera, Mr A

abror azimah hairi

tu majmuah kami~
munazoroh jaulah ketiga

Ini muka-muka pembaca syair untuk musabaqah tersebut.
Tahniah kepada mereka, mereka buad yang termantap sekali kot, tapi, ya, Jiji masih belum menemukan punca kepada kami selalu tak dapat markah banyak. 

Ana..lan a3isya musyarada~ hewhew..

hanis sarah rasyiqah


Ini jamuan antara kami. Kami makan KFC, pizza hut dan tu jela~
Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan musykilah yang terbit hingga kami menunda jamuan kami pada waktu makan tengahari hari sabtu.

Hal ini kerana *ayatskema, dikatakan makanan di dewan makan tengahari itu adalah punca keracunan makanan yang berlaku.
Hamdan lillah~

haflah si hero

kad utk ustaz

Bagi kami, inilah malam yang dinanti, malam penutupan. Jiji happy sangat malam tu.
Rupanya, di sebalik kegembiraan tu, Jiji tak tahu ada yang sakit-sakit perut~
Termasuklah encik emcee malam tu.
Mujur cik emcee kuat dan tabah! ^^

Tapi, over all, majlis itu hebat dan mantap! Tepuk tangan untuk AJK Majlis Penutup :)



Habis sebulan di daurah di Ulu Yam, kami meneruskan perjuangan di ILDAS.
Mula-mula tengok tentatif tu rasa macam nak menangis.
Ceramah, ceramah dan ceramah. Rasa bersyukur sangat duduk kat daurah, at least petag boleh tido. Hehe.

Tapi, takdelah syadid mana pun. Semua ok~
Kami main basikal sama-sama. *walaupun tayar pancit~
Kami masuk sauna sama-sama.
Kami pergi musolla sama-sama.
Kami tidoq dalam audi sama-sama. ^^
Eh, syok tau kat sana~ Along pun jeles, haha.

ILDAS menjemput~

Ini yang hebat sekali, kisah rahsia kami tersemat dalam hati sentiasa~
Walaupun jelas asobiyah sedikit disitu.

Miss A dengan kisah terhebat sekali, hehe.
Cik Nado dan Hanis.
Rahsia kita pagi tu, ;)


ahli ghurfah di ILDAS *dgn pendatang ^^

Lastly, kenangan untuk disimpan dan bukan dilupakan.
Semoga ukhuwah yang terjalin ini akan kekal sampai ke syurga.
Maafkan atas kesilapan yang tak disengajakan.
Atau yang disengajakan.



kami

Terima kasih kepada semua pihak yang banyak membantu Jiji dalam usaha meningkatkan kemahiran berbahasa arab. *nitakmamputulisarablagi~
Semoga kita sama-sama cemerlang dan mumtaz di sana nanti!

 p/s : maaf tiada gambar masa jerebu, video musabaqah tamsil dan musamarah sebab ade musykilah yang tak dapat dielakkan.

Ehem, Selamat Menjalani Ibadah Puasa! :)


6 comments:

Anonymous said...

keep moving jiji.ummi support dari blakang *ececeh

saraly said...
This comment has been removed by the author.
saraly said...

A moments lasts all of a second,
but the memory lives in forever .

jiji,thanks being my friend.
semoga ukhwah ini berkekalan hingga ke syurga.
ya,syurga :')

darihatisitisarahali.blogspot.com

Aini Mataku said...

eheh , hayya ma3an numaris takallam fil lughah al-arabiyah ~ :*

g-jie said...

ya ummi, asytaq ilaiki~ <3

cik saraly, khalastu ittabi3uki, hewhew,, :P

Ya aini, hayya hayya, takallam bilughah arabiyah~ :)

Muhd Lutfy said...

Dah berjaye nnti..jgn lupe dri pule yee..hahaa..
Ape2 pon.. bittaufiq wannajah ^^,